sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Omena-pihlajanmarjakakku

Pihlajat ovat notkuneet marjoista tänä syksynä. Tuntui siltä, että jotain pitäisi keksiä niiden hyödyntämiseen ja niinpä tuli idea kokeilla omena-pihlajanmarjasosetta Helsingin Sanomien arkistosta löytyneen ohjeen mukaan. Oma syntymäpäiväkin lähestyi sopivasti, joten ensimmäisenä sose pääsi kakun väliin. Omena taittaa mukavasti pihlajanmarjojen kirpeyttä. Koska sosetta on vain ohut kerros kakunvälissä, tein lisäksi täytteeksi valkosuklaamoussea. Kokonaisuus oli raikas ja pihlajanmarjan maun erottaa kivasti.



Pohja:
4 munan sokerikakkupohja

Väliin:
Omena-pihlajanmarjasosetta

1 kg omenia
1/2 kg pihlajanmarjoja
1 1/2 dl vettä
5 dl sokeria

Täyte:
130 g valkosuklaata
½ dl sokeria 
1 prk (2½ dl) vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa


Kuorrutus:
2 pkt (500 g) vaahtokarkin makuista kaulintamassaa


Sokerikreemi (kuorrutuksen ja kakun väliin)
150 g voita
1½ dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl maitoa

Pikeeri:
kanamunan valkuainen
2½ dl tomusokeria

Valmista sose:
Huuhdo omenat ja pihlajanmarjat kylmällä vedellä. Leikkaa omenat lohkoiksi ja riivi pihlajanmarjat.
Mittaa kattilaan vesi, pihlajanmarjat ja omenalohkot. Keitä ne pehmeiksi, noin 20-30 minuuttia, välillä sekoittaen.
Soseuta marja-omenaseos. Lisää sokeri ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Jos haluat kiinteämpää sosetta, jatka vielä keittämistä, kunnes sose tuntuu sopivan paksulta. Varo kiehuvaa sosetta.Kiehuessaan sose räiskähtelee. Sekoita sosetta koko ajan, ettei se pala pohjaan.
Annostele pakastettava sose rasioihin, jäähdytä ja pakasta.

Paista kakkupohja vuorokautta ennen täyttämistä, jotta se tiivistyy ja on helpommin leikattavissa. Jaa pohja kolmeen osaan.

Valmista valkosuklaamousse: 
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi, lisää sokeri.
Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita tuorejuusto sulaan suklaaseen.
Lisää kermavaahto suklaaseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Kokoa kakku irtopohjavuokaan. Käytä kakkulevyjen kostutukseen vanilja-maitoseosta.
Sivele sosetta kakkupohjalle ja laita puolet moussesta soseen päälle. Tee samoin toinen kerros. Nosta lopuksi ylin kakkukerros päälle ja kostuta sekin.
Laita kakku jääkaappiin yön yli, jotta täyte jähmettyy.

Valmista sokerikreemi:
Sokerikreemin tarkoitus on eristää kakusta nouseva kosteus. Näin pinta säilyy kauniina.

Vatkaa pehmeä voi ja lisää joukkoon sokerit.
Sekoita lopuksi maito seokseen.
Levitä sokerikreemi tasaisesti kakun pinnalle.

Kauli pinnalle tuleva massa tomusokerin avulla.
Nosta kaulittu massa kakun päälle ja silottele se käsin kakun pintaan kiinni.
Leikkaa ylimääräinen massa kakun reunan läheltä pois.

Valmista pikeeri:
Vatkaa kananmunan valkuaista ja tomusokeria sähkövatkaimella, kunnes niistä muodostuu läpinäkymätön, tasainen massa.

Koristele kakku pikeeripursotuksilla.

2 kommenttia:

  1. Ompa kaunis kakku ja mielenkiintoinen tuo pihlajanmarjasose. :) Ois kiva maistaa. ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Kakun maku yllätti kyllä positiivisesti.

    VastaaPoista