keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Piparipullakranssi

Päätin kokeilla piparipullien sijaan yhtä isoa kranssia. Valmispiparitaikinaa käyttämällä valmistus onkin tosi nopeaa.

 

2 1/2 dl maitoa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
(1        muna)
1 ps (11 g) kuivahiivaa
6 - 7 dl vehnäjauhoja
100 g voita  

 1 pkt (500 g)           valmista piparitaikinaa

Lämmitä maito. Lisää maitoon sokeri, kardemumma, suola, (muna) ja pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Alusta taikinaan loput jauhot vähitellen ja alustamisen loppuvaiheessa pehmeä voi. Kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi eli 20 - 30 minuuttia.

Kaaviloi kohonnut pullataikina n. 60 x 30 cm:n isoksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi, kuten korvapuusteja tehdessä. Kaaviloi pullataikinalevyn päälle pehmeäksi sulanut piparkakkutaikinalevy ohueksi ja yhtä suureksi levyksi kuin on pohja pullataikinasta. Kääri kerrostaikina rullalle kääretortun tapaan. Saksi rullaa reiluun puoleen väliin n. 1½ cm:n välein, mutta älä leikkaa rullasta viipaleita kokonaan irti. Näin saat pulla-piparitaikinarullasta ison kranssin avaamalla viipaleita osittain irti ja kiertämällä koko rullan ympyräksi.
Voitele kohonnut kranssi munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista n. 190 asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 20-30 min.

(Piparikranssin ohje Myllyn Paras)

2 kommenttia: