tiistai 31. heinäkuuta 2012

Täytekakkujen täytteitä ja kuorrutuksia

Kokosin tähän saman otsikon alle eri vaihtoehtoja täytekakkujen tai kääretorttujen kuorrutuksiin ja täytteisiin. Ohjeet ovat tulleet vastaan joko blogeissa tai kirjoissa, eikä kaikista alkuperäislähteistä ole valitettavasti muistikuvaa.


















TÄYTTEITÄ:


Mansikkamousse

 
6 liivatetta

 1 prk Flora Vispiä
 1 prk  ranskankermaa
 1 rs maustamatonta tuorejuustoa
 1 dl sokeria
 2 tl vaniljasokeria
 6 dl mansikkasosetta

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja lisää se ranskankerman kanssa kermavaahtoon. Lisää sokerit ja mansikkasose seokseen.
Liuota puristellut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä. Jäähdytä hetki. Kaada liuos ohuena nauhana moussen joukkoon samalla hyvin sekoittaen.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohjat maidolla, johon olet sekoittanut vaniljasokeria.
Kokoa kakku laittamalla täytettä kahteen väliin.


Mustikka-valkosuklaamousse:

350 g mustikoita
6 dl kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1½ - 2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
250 g valkosuklaata

Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kerman joukkoon notkistettu tuorejuusto, tomusokeri, vaniljasokeri, soseuteut mustikat ja sulatettu suklaa.
(Pullahiiren makeat herkut-kirja)


Valkosuklaamousse

3 liivatelehteä
130 g Pandan valkosuklaata
0,25-0,5 dl sokeria 
1 prk Flora Vispiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa


Laita liivatteet kylmään veteen.
Vatkaa kerma ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sulata suklaa vesihauteessa.
Sekoita tuorejuusto sulaan suklaaseen.

Liuota liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä.
Kaada liivatevesi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen suklaatuorejuustoseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Lisää  kermavaahto suklaaseokseen ja sekoita tasaiseksi.


Appelsiini-valkosuklaamousse:


2 prk (5 dl) FloraVispiä
2 prk (400g) appelsiintuorejuustoa
½ dl appelsiinimarmeladia
2 levyä Pandan valkosuklaata sulatettuna
4 liivatelehteä (ei pakollinen)

Sulata suklaat vesihauteessa. Vaahdota vispikermat. Sekoita tuorejuustot sulan suklaan joukkoon. Yhdistä seos kermavaahtoon ja lisää joukkoon marmeladi.
 (TaikinaTaivas)


 Mansikkarahkatäyte

2 dl vispikermaa
1 prk maitorahkaa
1½ - 2 dl soseutettua mansikkaa
3/4 dl sokeria (tai maun mukaan)
vaniljasokeria

Vaahdota vispikerma ja lisää muut aineet sekaan.
Täyte on valmista käytettäväksi.
(Valion ruokavuosi-lehti)


Rahka-vaniljatäyte


2 ½ dl Flora Vispiä
1 prk maustettua rahkaa
½ dl vaniljakreemijauhetta

Vatkaa hieman Flora Vispiä ja sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe. Vatkaa seos vaahdoksi. Lisää vaahtoon rahka. Sekoita hyvin.


Kinuskitäyte:

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
100g tuorejuustoa
n. 0,5 dl vaniljakreemijauhetta

Sekoita kerma ja fariinisokeri kattilassa. Lämmitä, kunnes kerma pulpahtelee muutaman kerran. Anna jäähtyä hyvin, jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään. Ellei kerma ole aivan kylmää, se ei vatkaannu.

Vispaa kinuskikerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto ja vaniljakreemijauhe. Vaniljakreemijauhetta kannattaa lisätä vähitellen.
 (Kakkumäki)

 Pätkismousse

2,5 dl Flora vispiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
1 pussi (140 g ) Pätkiksiä
sokeria maun mukaan

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata pätkikset mikrossa hetki kerrallaan. Pätkikset eivät sula tasaiseksi, kuten tavallinen suklaa, vaan niistä tulee vain pehmeitä. Sekoita sulaneet pätkikset tuorejuustoon.
Lisää noin kolmasosa kermavaahdosta joukkoon ja sekoita melko voimakkaasti seos tasaiseksi. Kääntele loppu kermavaahto kevyesti joukkoon.

Mausta vaniljasokerilla ja halutessasi lisää sokeria maun mukaan.
(Mansikkamäki)


Sitruunamousse

2,5 dl vispikermaa
½ dl sokeria
200 g sitruunatuorejuustoa (tai maustamatonta tuorejuustoa ja ½ dl sitruunamehua ja hiven sokeria)
3 rkl vaniljakreemijauhetta


Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.

Tee moussea tupla-annos, mikäli haluat laittaa sitä sekä väliin, että päälle.

Vinkki! Sitruunamoussen pariksi sopii mainiosti Lemon curd-tahna.



Persikkatäyte

2½ dl vispikermaa
1 prk appelsiinituorejuustoa
½ dl sokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta
n. 200 g persikkaa pieninä kuutioina 

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe, sokeri ja tuorejuusto. Paloittele persikan puolikkaat pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne täytteen joukkoon.


Suklaamousse:

130 g tummaa suklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
2½ dl vispikermaa

Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita hieman jäähtyneen suklaan joukkoon tuorejuusto. Vaahdota kerma. Lisää kermavaahdon sekaan suklaa-tuorejuustoseos.

KUORRUTUKSIA:
 

Vaahtokarkkikuorrutus (MMF-massa):
(Kinuskikissan ohje)

300 g vaahtokarkkeja
6 – 8 ¼ dl (360-500 g) tomusokeria
2 rkl vettä


Sihtaa kulhoon 4 dl tomusokeria.
Öljyä toinen, mikronkestävä kulho ja laita siihen vaahtokarkit.
Lisää vaahtokarkkien sekaan 2 rkl vettä.
Kuumenna vaahtokarkkeja mikroaaltouunissa (800 W) 30 sekunnin välein sekoittaen yhteensä n. 2 min, kunnes karkit ovat sulaneet yhtenäiseksi massaksi. Huom: mikrojen tehoissa voi olla suuriakin eroja, joten vaahtokarkkien sulaminen ei välttämättä kestä täyttä paria minuuttia.
Kaada vaahtismassa kulhoon tomusokerin päälle.
Öljyä kätesi ja vaivaa massa sekaisin tomusokerin kanssa.
Sihtaa joukkoon vähitellen loput tomusokerista.
Kauli tomusokeria apuna käyttäen 2-3 mm paksuksi levyksi ja nosta kermavaahdolla tai sokerikreemillä kuorrutetun kakun päälle. Tasoita pinta päältä ja sivuilta. Leikkaa ylimääräinen kaistale pois veitsellä painaen.


Kermapursotukset (diplomaattikreemi):

1 dl vaniljakreemijauhetta
2 dl vettä
3 dl kuohukermaa

Sekoita kreemijauhe ja vesi. Anna sen saostua hetken ajan.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljakreemiseos. Koristele kakku pursotuksin.


Kinuskikuorrutus:

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Kuumenna seosta kattilassa koko ajan sekoittaen (n. 15-20 min). Kinuskin tulee kiehua kohtuullisesti tämän ajan.
Valmis kinuski sakenee valmistuksen loppuvaiheessa. Jos haluat lisätä voinokareen kiiltoa antamaan, muista sekoittaa se huolellisesti. Kaada valmis kinuski heti kakun päälle. Levittäminen ja tasoittelu on tällöin helpompaa.



Suklaakuorrutus:

1½ dl kuohukermaa
2 levyä Pandan tummaa suklaata

Kiehauta kerma koko ajan hämmentäen. Ota kattila pois liedeltä heti, kun kiehuminen alkaa. Lisää paloitellut suklaat ja sekoita kuorrutus tasaiseksi. Anna sen jäähtyä ja hieman jähmettyä  (n. puoli tuntia) ennen kakun kuorruttamista. Levitä kuorrutus kakun päälle lastaa tai palettiveistä apuna käyttäen.
(Kaurislapsen kakkuja)

Pätkiskuorrutus:

 3 Pätkistä
55 g margariinia
1½ rkl kaakaojauhetta
3 rkl vettä
1 tl pikakahvijauhetta
2 1/4 dl tomusokeria

Sulata margariini kattilassa, lisää suklaa, kaakaojauhe, vesi ja kahvijauhe. Sekoita tasaiseksi seokseksi ja ota pois liedeltä. Sekoita joukkoon tomusokeri. Levitä kuorrutus kakun päälle.
 (MakeaaHyvää)




Voikreemi

1 1/4 dl sokeria
1/2 dl vettä
1 keltuainen
250 g voita

Kiehauta sokeri ja vesi kattilassa. Lisää keltuainen seokseen ja vatkaa kylmäksi. Sekoita joukkoon voi ja vaahdota ilmavaksi.
Kreemiä voi maustaa haluamallaan tavalla ja käyttää esim. sokeri- ja MMF-massan alla tarttumapintana.
(Unelmakakut, Ulla Svensk)

Suklaakreemi:

200 g smetanaa
50 g voita
125 g tummaa suklaata
1 rkl tomusokeria

Sulata suklaa vesihauteessa ja anna sen jäähtyä hetki. Vatkaa smetana ja huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää tomusokeri ja suklaa yhtenäisenä nauhana koko ajan vatkaten, kunnes kreemi on tasaista.
(Glorian ruoka ja viini)


Suklaatäyte

100 g tummaa suklaata
2 1/2 dl kasvispohjainen vaahtoutuva vaniljakastike (esim. Flora vispi)
2 rkl tomusokeria (kaakao)
2 tl vaniljasokeria
125 g mascarponejuustoa

Sulata suklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Makeuta sokereilla. Sekoita joukkoon mascarpone ja sulatettu suklaa.
(Maku-lehti)


Mokkavaahto

4 dl Flora Vispiä
½ dl sokeria
½ dl cappuccino-jauhetta

Vaahdota kerma. Mausta sokerilla ja kahvijauheella. Levitä palettiveitsellä tasainen kerros mokkavaahtoa kakun päälle ja reunoille.




Kirsikkatäyte

4 kpl liivatelehteä
2 1/2 dl kasvispohjainen vaahtoutuva vaniljakastike
2 tl vaniljasokeria
125 g mascarponejuustoa
200 g hilloa (kirsikka)
1 rkl vettä

Upota liivatteet kylmään veteen 5 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon mascarpone ja kirsikkahillo. Kiehauta vesitilkka, liuota siihen puristetut liivatteet ja sekoita ohuena nauhana moussen joukkoon.
(Maku-lehti) 


5 kommenttia:

  1. Kiitos miljoonasti näistä täytteistä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kiva kuulla, että näille on käyttöä.

      Poista
  2. Minkä kokoiseen kakkuun nämä täytteet ovat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainen täyte riittää vähintään 4 munan kakun täytteeksi, mutta esim. ensimmäisenä mainittu mansikkamousse on reilumpi satsi (sisältää marjasosetta ja ranskankermaakin) ja sillä saa ainakin 6 munan kakun täytettyä (täytettä kolmeen väliin). Perusohje mielestäni olisi, että täyteohjeet, joissa on yksi purkki vispikermaa + yksi tuorejuustorasia on 4-5 munan kakun täyte. Riittää siis kahteen väliin. Toki makuasia myös, kuinka paksun täytekerroksen haluaa...

      Poista
  3. Voisitko tehdä ohjeen siitä, miten noi kuvassa olevat ruusut tehdään? miten ne pysyy kiinni eikä ala irtoiolemaan saumoista? Olisin kiitollinen! Tai edes ohjeistaisit tähän? :)

    VastaaPoista