Taikinajuuri
6 dl erikoisvehnäjauhoja
50 g tuorehiivaa
1 tl sokeria
1 ½ dl maitoa
Lisäksi
50 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
½ sitruunan raastettu kuori
1 tl suolaa
1 ½ dl maitoa
Päälle
1 ½ dl smetanaa tai ranskankermaa
1 dl luumumarmeladia
3 rkl sokeria
1–1 ½ dl mantelilastuja
tomusokeria koristeluun
Laita kulhoon jauhot, tee keskelle kuoppa. Lisää kuoppaan murennettu hiiva, sokeri ja kädenlämpöiseksi lämmitetty maito.
Sekoita joukkoon osa reunalla olevista jauhoista ja jätä
taikinajuuri peitettynä huoneenlämpöön kohoamaan puoleksi tunniksi.
Kun juuri on noussut, lisää jauhorenkaan päälle paloiteltu pehmeä
voi, sokerit, sitruunankuoriraaste, suola ja lopuksi kädenlämpöiseksi
lämmitetty maito.
Alusta taikina huolella, kunnes se on kiiltävää ja kimmoisaa. Alussa
taikina on tarttuvaa, mutta kun olet työstänyt sitä tarpeeksi, se saa
sitkoa ja irtoaa kulhon reunoista.
Peitä kulho ja anna taikinan nousta lämpimässä kaksinkertaiseksi.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinasta pois
ilmakuplat.
Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi, uunipellin kokoiseksi
levyksi ja nosta papereineen uunipellille.
Sekoita keskenään smetana tai ranskankerma ja luumumarmeladi. Levitä
seos tasaiseksi kerrokseksi taikinalevylle. Viimeistele leivoksen pinta
mantelilastuilla ja paista sitä
uunissa 200 asteessa noin 30–35 minuuttia.
(kotivinkki 2/11)
Vaikuttaapa mielenkiintoiselta! Mulla olis vielä viime jouluinen luumumarmeladi purkki avaamaattoman kaapissa... =)
VastaaPoistaOo, varmaan nam! Ja aika juhlavakin. Taidanpas laittaa muistiin, tämähän voisi olla aika sopiva vaikka uudenvuodenjuhliin tai itsenäisyyspäiväksi! :)
VastaaPoistammmm, näyttää kyllä hyvältä. Vois sopia glögin kanssa hyvin yhteen!
VastaaPoistaTuo smetana-luumupäällinen manteleiden kera on tosiaan herkullista! Pohjaan voi mielestäni lisätä sokeria, mikäli tykkää makeammasta. Hiiva tuntuu tässä niin tehokkaasti käyttävän sen taikinasta. Itsellä leivonnainen oli hiukan liian pitkään uunissa, joten kannattaa tuossa puolen tunnin paikeilla jo katsastaa, josko olisi valmista...
VastaaPoista