tiistai 12. marraskuuta 2013

Manteli-luumulevy

Saksalaisperäistä leivonnaista, joka ei ole kovin makeaa.


Taikinajuuri
6 dl erikoisvehnäjauhoja 
50 g tuorehiivaa 
1 tl sokeria 
1 ½ dl maitoa 

Lisäksi
50 g huoneenlämpöistä voita 
1 dl sokeria 
1 rkl vaniljasokeria 
½ sitruunan raastettu kuori 
1 tl suolaa 
1 ½ dl maitoa 

Päälle
1 ½ dl smetanaa tai ranskankermaa 
1 dl luumumarmeladia 
3 rkl sokeria 
1–1 ½ dl mantelilastuja 
tomusokeria koristeluun

Laita kulhoon jauhot, tee keskelle kuoppa. Lisää kuoppaan murennettu hiiva, sokeri ja kädenlämpöiseksi lämmitetty maito. 
Sekoita joukkoon osa reunalla olevista jauhoista ja jätä taikina­juuri peitettynä huoneen­lämpöön kohoamaan puoleksi tunniksi. 
Kun juuri on noussut, lisää jauhorenkaan päälle paloiteltu pehmeä voi, sokerit, sitruunankuoriraaste, suola ja lopuksi kädenlämpöiseksi lämmitetty maito. 
Alusta taikina huolella, kunnes se on kiiltävää ja kimmoisaa. Alussa taikina on tarttuvaa, mutta kun olet työstänyt sitä tarpeeksi, se saa sitkoa ja irtoaa kulhon reunoista. 
Peitä kulho ja anna taikinan nousta lämpimässä kaksin­kertaiseksi. 
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinasta pois ilmakuplat. 
Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi, uunipellin kokoiseksi levyksi ja nosta papereineen uunipellille. 
Sekoita keskenään smetana tai ranskankerma ja luumu­marmeladi. Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi taikinalevylle. Viimeistele leivoksen pinta mantelilastuilla ja paista sitä uunissa 200 asteessa noin 30–35 minuuttia. 


(kotivinkki 2/11)

4 kommenttia:

  1. Vaikuttaapa mielenkiintoiselta! Mulla olis vielä viime jouluinen luumumarmeladi purkki avaamaattoman kaapissa... =)

    VastaaPoista
  2. Oo, varmaan nam! Ja aika juhlavakin. Taidanpas laittaa muistiin, tämähän voisi olla aika sopiva vaikka uudenvuodenjuhliin tai itsenäisyyspäiväksi! :)

    VastaaPoista
  3. mmmm, näyttää kyllä hyvältä. Vois sopia glögin kanssa hyvin yhteen!

    VastaaPoista
  4. Tuo smetana-luumupäällinen manteleiden kera on tosiaan herkullista! Pohjaan voi mielestäni lisätä sokeria, mikäli tykkää makeammasta. Hiiva tuntuu tässä niin tehokkaasti käyttävän sen taikinasta. Itsellä leivonnainen oli hiukan liian pitkään uunissa, joten kannattaa tuossa puolen tunnin paikeilla jo katsastaa, josko olisi valmista...

    VastaaPoista